Grillowe menu – co podać, by zaskoczyć gości?

Spotkania przy grillu w sezonie letnim zdarzają się nam wszystkim dość często. Czy jednak nie jest czasem tak, że tradycyjne potrawy trochę nas nudzą? Standardowe grillowe menu nie jest zazwyczaj zbyt skomplikowane – ograniczamy się do zakupionych w sklepie, już przygotowanych do wrzucenia na ruszt kotletów z karkówki ikiełbasek, czasem zaszalejemy i sięgniemy też po kaszankę albo skrzydełka. Dodatki? Ketchup, musztarda, ewentualnie ogórek małosolny. Nie ma w tym oczywiście nic złego – ale raz na jakiś czas naprawdę warto urządzić grilla o szerszym i ciekawszym menu. Nie masz na niego pomysłu? Podpowiadamy, co może się znaleźć w grillowym jadłospisie!

Danie główne – mięsne, a może wegetariańskie?

Z oczywistych względów w centrum uwagi podczas spotkania przy grillu znajdują się dania z rusztu. Najczęściej, jak już ustaliliśmy, są to dania mięsne – karkówka, kiełbaski, kaszanka, czasem skrzydełka czy pierś z kurczaka. Nie trzeba z nich rezygnować, ale warto przyrządzić je nieco inaczej niż zwykle. Zamiast kupować już zamarynowane mięso w sklepie, warto pokusić się o przygotowanie własnej marynaty. Wbrew pozorom nie jest to wcale trudne – wystarczą proste składniki, które zazwyczaj i tak mamy w domu: miód, musztarda, oliwa z oliwek, zioła, sos sojowy… Wybierz po prostu to, co najbardziej lubisz. Najważniejszy w marynowaniu jest czas – im dłużej pozwolisz kawałkom mięsa „pływać” w marynacie, tym bardziej aromatyczne i kruche będzie po ugrillowaniu.

Możesz też poeksperymentować z grillem po wegetariańsku. Grillowane warzywa – nie tylko cukinie i bakłażany, ale też np. marchewki, awokado, rzodkiewki czy grzyby (pieczarki albo boczniaki) – potrafią zaskoczyć eksplozją smaków, których zupełnie się po nich nie spodziewasz! Warto przygotować do nich dobry sos, pesto, pastę albo dip.

Sałatka na grilla – szukaj nowych smaków

Świeże dodatki, takie jak sałatka na grilla, potrafią nadać całemu daniu zupełnie nowy wyraz. Dlatego też polecamy wyjść poza schematy i wykorzystać do jej przygotowania składniki, o których często – całkiem niesłusznie – się zapomina. Najlepszym przykładem są tu buraki – pyszne, zdrowe i ułatwiające trawienie, co przy grillowej uczcie ma niebagatelne znaczenie. Idealna sałatka na grilla to pieczone buraki pokrojone w dość grube plasterki, kozi ser, prażone pestki dyni lub słonecznika, a do tego dressing na bazie twoich ulubionych przypraw – mogą to być np. zioła prowansalskie lub musztarda. Oczywiście to tylko jedna z propozycji: zachęcamy, by puścić wodze fantazji i stworzyć swoją własną, doskonale skomponowaną sałatkę grillową.

Przystawki – w oczekiwaniu na danie główne

O lekkich, podkręcających smak przystawkach w kontekście grilla często się zapomina, przyjmując, że przecież pokaźne danie główne zadowoli wszystkich gości. Gdy jednak przyjrzeć się tej sytuacji bliżej, okazuje się, że na potrawy z rusztu czeka się czasem naprawdę długo – a głód gości rośnie z każdą chwilą. Warto więc podsunąć im drobne, lekkie przekąski na bazie warzyw, które zaspokoją pierwszy głód i dodatkowo wyostrzą apetyt na to, co niebawem wjedzie na stół. Świetnie sprawdzą się różnego rodzaju koreczki łączące ze sobą chrupiące kawałki świeżych warzyw i kremowe cząstki sera (pomidor z mozzarellą czy rzodkiewki z fetą), jak również „minikanapeczki” z twarożkiem czy pastą jajeczną podane na plasterkach warzyw (ogórek, marchewka).

W przygotowywaniu grillowego menu ogranicza nas wyłącznie wyobraźnia – zaszalejmy!

Powodzenia!

Poprzedni artykułLody tradycyjne – jak samodzielnie zrobić pyszny deser?
Następny artykułPlastyka nosa – sposób na lepszy wygląd i pozbycie się kompleksów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj