W dzisiejszych czasach nasze kuchnie są wyposażone w szereg ciekawych, innowacyjnych, zaawansowanych technologicznie sprzętów, które znacząco ułatwiają nam życie. Do wyboru mamy również różne rodzaje patelni (można na nich nie tylko smażyć!), co umożliwia nam wybór tej najlepszej do danej potrawy. Dziś skupimy się na patelniach, które są najlepsze do przygotowywania ryb i uzasadnieniu, dlaczego właśnie one. Wskażemy również najlepsze oleje do smażenia.
Patelnie żeliwne – doskonałe do smażenia ryb
Patelnie przeznaczone stricte do smażenia ryb w całości to rzadkość. Są one specjalistyczne i najczęściej można spotkać je w dobrych, klasowych restauracjach, choć istnieje możliwość kupienia ich do domu. Tego typu patelnie zazwyczaj posiadają przykrywkę i nierzadko są dostępne pod postacią hot plate, czyli półmiska, na którym serwuje się gotową rybę. Dzięki nieprzywierającej glazurze, którą wyłożona jest patelnia, nasze ryby będą smaczne i perfekcyjnie kruche. Ponadto materiał, jakim jest żeliwo, potrafi wzmocnić smak pieczonej ryby.
Istnieją również żeliwne patelnie, które nie posiadają pokrywek. Można na nich nie tylko smażyć, ale również podpiekać w piekarniku – w tym celu warto wybrać owalną patelnię z jednym, solidnym uchwytem. Na takiej możemy również zaserwować gotową potrawę.
Grillować czy smażyć?
Ryby posiadają wiele kwasów i witamin, dlatego zaleca się spożywanie ich co najmniej raz w tygodniu. W jakiej formie? Według ogólnie przyjętych norm zdrowego żywienia, powinno się unikać smażonych potraw. Z pewnością nie zaszkodzą nam one raz na jakiś czas, jednak gdyby ktoś chciał wyeliminować je całkowicie ze swojej diety, może wybrać równie dobrze smakującą grillowaną rybę. Do jej przyrządzenia potrzebna będzie odpowiednia patelnia grillowa.
Na takiej patelni można grillować każdą rybę, choć nie jest to popularna praktyka przy małych gatunkach, takich jak na przykład flądra. Istnieje wiele kształtów takich patelni, toteż należy wybrać je zgodnie z planowanym przeznaczeniem: do całej lub porcjowanej ryby.
Bez wątpienia warto pamiętać, że choć patelnie grillowe to świetny wynalazek wspomagający zdrowy tryb życia, to właśnie na grillowaniu kończy się przydatność tego typu patelni. Za ich pomocą na pewno niczego nie usmażymy, więc należy zastanowić się, czy będzie to dla nas odpowiedni zakup, czy lepiej zainwestować w patelnię z płaskim dnem.
Nie tylko patelnie – jaki olej do smażenia jest najlepszy?
Trudno jest w swojej kuchni całkowicie nie smażyć. Niezależnie od prowadzonego przez nas trybu życia, chyba każdy z nas ma czasem ochotę na dobrą, smażoną potrawę – na przykład rybę. Trudno z tym walczyć, ale możemy sprawić, że nasz posiłek będzie maksymalnie zdrowy dzięki dużej porcji warzyw i… odpowiedniemu olejowi, na jakim będziemy smażyć.
Najlepszym wyborem jest olej rafinowany, posiadający wiele jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i mało wielonienasyconych. Najlepsze możliwe oleje to: sezamowy, ryżowy, z awokado, arachidowy, rzepakowy oraz z pestek winogron.
Warto również pamiętać o odpowiedniej temperaturze tłuszczu. Gdy jest ona zbyt wysoka, olej pali się i wytwarza dym oraz szkodliwe dla zdrowia związki rakotwórcze, w tym akroleinę.