Kuchnia

Któż z nas nie lubi gołąbków, czyli aromatycznego mięsa z dodatkiem ryżu, zawiniętego w liście z młodej kapusty? Odpieczone na patelni gołąbki są swoistym rarytasem, ale można podawać je również duszone w sosie pomidorowym. Są obłędne w smaku, ale i zachwycają zapachem. A gdyby tak przygotować to danie w...
Nabiał to bardzo ważny element w codziennej diecie. Nie powinniśmy samodzielnie wykluczać go ze swojego menu bez konkretnych wskazań i zaleceń lekarskich. Zazwyczaj jednak nasz organizm dobrze radzi sobie z tego typu produktami, dlatego warto, aby na naszym stole częściej gościły przetwory mleczne, jak choćby rozmaite sery. Sery...
W dzisiejszych czasach nasze kuchnie są wyposażone w szereg ciekawych, innowacyjnych, zaawansowanych technologicznie sprzętów, które znacząco ułatwiają nam życie. Do wyboru mamy również różne rodzaje patelni (można na nich nie tylko smażyć!), co umożliwia nam wybór tej najlepszej do danej potrawy. Dziś skupimy się na patelniach, które są najlepsze...
Kiedy nadchodzi październik, na straganach i półkach sklepów spożywczych zaczyna królować dynia. Prawie w każdym miejscu można zaopatrzyć się w cudowne, soczyście pomarańczowe dynie – zarówno duże, jak i małe, okrągłe, podłużne i przybierające wiele innych zaskakujących kształtów: na polskim rynku zaobserwować można dziesiątki różnych odmian. Nie wszyscy zdają...
Szafy chłodnicze, stoły do obróbki żywności, kuchnia parowa, krajalnice, podgrzewacze, regały itd. to elementarne wyposażenie restauracji. Warto jednak wiedzieć, w co warto zainwestować dodatkowo, aby ułatwić sobie pracę i zyskać więcej klientów. Poniżej kilka nietypowych urządzeń Wyposażenie restauracji czy innego lokalu gastronomicznego wymaga indywidualnego podejścia. Wiele zależy od wielkości oraz...
Diety wegetariańska i wegańska stają się nie tylko coraz modniejsze, ale również inspirujące. Dla tej grupy konsumentów powstają nawet specjalne suplementy dla wegetarian. Na bazie eliminacji mięsa tworzą się nowe odmiany, które również zyskują zwolenników. Bywają także diety, które nawiązują do wegetarianizmu, ale nie mają z nim zbyt...
Spotkania przy grillu w sezonie letnim zdarzają się nam wszystkim dość często. Czy jednak nie jest czasem tak, że tradycyjne potrawy trochę nas nudzą? Standardowe grillowe menu nie jest zazwyczaj zbyt skomplikowane – ograniczamy się do zakupionych w sklepie, już przygotowanych do wrzucenia na ruszt kotletów z karkówki...
Lody! Kremowe, słodkie i pyszne – podczas gorących, letnich dni to najlepszy sposób na ochłodę. Od kilku sezonów dużą popularnością cieszą się lody naturalne, zwane także rzemieślniczymi i tradycyjnymi. Nie ma w nich ani grama ulepszaczy, konserwantów i innych sztucznych składników. Taki naturalny deser można spróbować w coraz większej...
Arachidowe, pistacjowe, z orzechów laskowych lub z nerkowców. Masło orzechowe to smakołyk, który uwielbia każdy. Zazwyczaj używane jest jako dodatek do owsianek lub kanapek, ale sposobów na wykorzystanie tego produktu jest zdecydowanie więcej! Oto 3 propozycje na różne okazje. Obiadowo – tajski makaron z dodatkiem masła orzechowego Czas przygotowania:...
Przyczyn rosnącego zainteresowania kuchnią japońską należy upatrywać w jej prozdrowotnych właściwościach. Mówi się, że jest ona jedną z najkorzystniejszych dla ogólnej kondycji diet – wszystko za sprawą starannie przygotowywanych, niskokalorycznych potraw na bazie najlepiej wyselekcjonowanych składników. Dlaczego warto zainteresować się kuchnią orientalną? Główne elementy kuchni japońskiej Kuchnia japońska diametralnie...

Najnowsze wpisy