Lody! Kremowe, słodkie i pyszne – podczas gorących, letnich dni to najlepszy sposób na ochłodę. Od kilku sezonów dużą popularnością cieszą się lody naturalne, zwane także rzemieślniczymi i tradycyjnymi. Nie ma w nich ani grama ulepszaczy, konserwantów i innych sztucznych składników. Taki naturalny deser można spróbować w coraz większej liczbie lodziarni oraz… przygotować samodzielnie w domu!
Gdzie można zjeść najlepsze lody?
Aby zjeść naprawdę smaczne lody, najlepiej wybrać się do sprawdzonych kawiarni lub restauracji – najlepiej tych włoskich. Słoneczna Italia nieodzownie kojarzy się lodami tradycyjnymi, dlatego warto pomyśleć o wizycie w jednym z włoskich lokalów, w których serwują ten przysmak (można spróbować go m.in. w http://www.estella.pl/restauracje/baranowo-ul-szamotulska). Latem jak grzyby po deszczu wyrastają budki z lodami. Jednak nie dajmy się nabrać – tam, gdzie serwują dziesiątki różnych smaków, raczej nie da się znaleźć tych naturalnych, z prostym składem. Lodziarnie rzemieślnicze, w odróżnieniu od tych klasycznych, mają w swojej ofercie tylko kilka opcji smakowych.
Dlaczego warto samodzielnie robić lody?
Alternatywą dla wyjść na miasto może być samodzielne przygotowanie lodów tradycyjnych. Ich najważniejszą zaletą jest fakt, że dokładnie wiemy, co znajdzie się w ich składzie. Domowe lody na pewno nie będą zawierać:
- sztucznych barwników i aromatów,
- syropu glukozowo-fruktozowego,
- emulgatorów oraz stabilizatorów,
- konserwantów,
- odtłuszczonego mleka w proszku.
Można też samodzielnie zdecydować o wszelkich dodatkach i smaku. Zwykłe mleko z powodzeniem da się zastąpić tym roślinnym, a w roli zamiennika śmietany doskonale sprawdzi się popularne mleczko kokosowe.
Czy do zrobienia domowych lodów jest potrzebna specjalna maszyna?
Dobra wiadomość dla tych, których przed samodzielnym zrobieniem lodów powstrzymywał brak odpowiedniej maszyny – nie trzeba jej mieć, żeby zrobić ten pyszny deser. Tak naprawdę nie potrzeba nawet miksera. Są dwa sposoby na uzyskanie prawdziwie kremowych lodów. Pierwszy z nich polega na wyjmowaniu z zamrażarki masy, z której mają powstać lody co około 30 minut i mieszaniu jej. To pozwoli rozbić drobinki lodu i sprawi, że dostanie się do niej więcej powietrza, dzięki czemu będzie bardziej puszysta. Drugi sposób polega na ubiciu śmietany przed dodaniem jej do reszty składników. Voila!
Jak zrobić domowe lody?
Poniższa receptura to najprostszy przepis na lody śmietankowe. Można nadać im dowolny smak poprzez odpowiednie dodatki takie jak kakao, zmiksowane maliny czy bakalie.
Składniki:
- 400 ml śmietanki,
- 60 g cukru,
- 200 ml mleka.
Sposób przygotowania:
200 ml śmietanki gotować na małym ogniu z 60 g cukru do czasu, aż ten się rozpuści. Następnie zdjąć garnek z ognia i przełożyć jego zawartość do pojemnika. Na koniec do masy dodać pozostałą śmietankę i mleko. Całość wymieszać i, kiedy wystygnie, włożyć do zamrażalnika. Tak przygotowane lody będą gotowe już po paru godzinach.