W wielu lokalach gastronomicznych niezbędne są różne sprzęty i akcesoria – tym razem skupimy się na trzech bardzo przydatnych elementach wyposażenia każdego baru oraz lokalu cukierniczego. Jest to frytownica gastronomiczna, naleśnikarka oraz gofrownica. Szczegóły znajdziesz poniżej.
Wyposażenie zależy w dużym stopniu od rodzaju lokalu – warto poświęcić czas na dokładne zaplanowanie menu oraz zakup sprzętów. Część z nich jest niezbędna, inne z kolei będą dodatkowymi elementami, ale mogą okazać się kluczowe dla Twojej działalności i profilu lokalu – inne sprzęty znajdują się w bistro, kawiarni, barze czy restauracji.
Frytownice gastronomiczne
Dobrej jakości frytownica służy do przyrządzania przekąsek na głęboki oleju. Wbrew pozorom nie służą do przygotowywania tylko idealnych frytek – mogą to być również m.in. racuchy, faworki, krewetki, kalmary, różne warzywa czy nawet kotlety. Na rynku dostępne są modele o różnych dodatkowych funkcjach, więc można wybrać idealne urządzenie do danego lokalu.
Frytownice elektryczne to urządzenia, które przydają się w każdym barze szybkiej obsługi i punktach typu fast food, ale też innych lokalach gastronomicznych. Warto zdecydować się na zakup profesjonalnej frytownicy wyposażonej w system tzw. „zimnej strefy”, gdyż zdecydowanie poprawia ona wydajność tłuszczu.
Gofrownica gastronomiczna
Idealnie wypieczone gofry to propozycja na smaczne śniadanie, nie tylko dla dzieci. Elektryczna gofrownica pozwala przyrządzić gofry belgijskie, które można serwować w barze czy cukierni. Wydajny sprzęt, wykonany z materiałów dobrej jakości, ułatwia przygotowanie placków i serwowanie ich w wersji słodkiej lub wytrawnej. Na rynku dostępne są różne urządzenia, odpowiednie zarówno do lokalu, jak i domowej kuchni.
Naleśnikarka
Profesjonalna naleśnikarka to praktyczne urządzenia, które warto mieć na wyposażeniu lokalu gastronomicznego, np. kawiarni lub baru. Wiele osób decyduje się też na taki sprzęt do domu, gdyż naleśniki przygotowane w ten sposób są idealne. Wybierając konkretny model, warto zwrócić uwagę na jakość wykonania, wykorzystane materiały i rozwiązania technologiczne. Dobrym wyborem będą urządzenia ze stali nierdzewnej, gdyż są one bezproblemowe w codziennym użytkowaniu oraz czyszczeniu.
Wyposażenie baru wymaga starannego dopasowania różnych urządzeń, aby oferta trafiała w oczekiwania klientów. Jeśli prowadzisz kawiarnię, warto rozważyć zakup m.in. gofrownicy oraz naleśnikarki, do baru typu fast food niezbędna będzie frytownica elektryczna.