Szafy chłodnicze, stoły do obróbki żywności, kuchnia parowa, krajalnice, podgrzewacze, regały itd. to elementarne wyposażenie restauracji. Warto jednak wiedzieć, w co warto zainwestować dodatkowo, aby ułatwić sobie pracę i zyskać więcej klientów. Poniżej kilka nietypowych urządzeń
Wyposażenie restauracji czy innego lokalu gastronomicznego wymaga indywidualnego podejścia. Wiele zależy od wielkości oraz charakteru lokalu, proponowanych w menu potraw, a także lokalizacji. Inne elementy będą potrzebne np. w restauracji zlokalizowanej w piwnicy, a inne w kawiarni dysponującej ogrodem – w tym przypadku lampa owadobójcza i grzewcza stanowić będą zgrabny duet. Poniżej kilka pomysłów urządzeń, w które warto zainwestować.
Lampa owadobójcza
Przede wszystkim warto zainwestować w sprzęt, który skutecznie uchroni przed komarami i innymi owadami, które potrafią zniechęcić gości do danego lokalu, nawet mimo wyjątkowej kuchni. Nowoczesne lampy w technologii LED będą rozwiązaniem tego problemu i zdobywają coraz większą popularność. Lampy owadobójcze zwykle są wykorzystywane w ogródkach restauracyjnych i kawiarnianych, na tarasach w hotelach oraz w zakładach i halach produkcyjnych.
Lampy grzewcze
Kompletując wyposażenie kuchni gastronomicznej, warto zainwestować w lampy owadobójcze, ale także grzewcze, gdyż pozwolą one przedłużyć sezon. Lampy sprawdzą się, kiedy jest nieco chłodniej, a system grzewczy poprawi komfort gości w chłodniejsze dni. Asortyment tego rodzaju lamp jest bardzo szeroki – można dopasować model odpowiedni do powierzchni tarasu czy ogrodu danego lokalu.
Urządzenia do Dim Sum
Parowar bambusowy to świetny i oryginalny pomysł, który pozwoli pozyskać nowych klientów. Można w nim przyrządzać m.in. warzywa, placki zbożowe oraz popularne pierożki. To świetny pomysł na urozmaicenie menu. Może też z powodzeniem posłużyć do tradycyjnego gotowania na parze, jeśli w karcie są dania niskokaloryczne.
Gofrownica gastronomiczna
Zwykle zbędna w restauracji, ale polecana do kawiarenek czy kuchni hotelowych, gdyż goście mogą chętnie zamówić na śniadanie gofry na słodko, np. ze świeżymi owocami i cukrem pudrem. Jeśli prowadzisz bistro, też warto wziąć pod uwagę dodanie do menu gofrów przygotowanych z wytrawnego ciasta, np. bezglutenowych, gryczanych itd.
Zyskują coraz większą popularność, niemal tak dużą jak placki serwowane tradycyjnie na słodko, z bitą śmietaną, cukrem pudrem, sosem czekoladowym itd. Gofry będą ciekawym urozmaiceniem menu.