Sery białe, żółte, pleśniowe – po które warto sięgnąć?

Nabiał to bardzo ważny element w codziennej diecie. Nie powinniśmy samodzielnie wykluczać go ze swojego menu bez konkretnych wskazań i zaleceń lekarskich. Zazwyczaj jednak nasz organizm dobrze radzi sobie z tego typu produktami, dlatego warto, aby na naszym stole częściej gościły przetwory mleczne, jak choćby rozmaite sery.

Sery owiane są złą sławą, ale to mit, który warto obalić. Niestety, kojarzą nam się one z dużą ilością tłuszczu i zbędnymi kaloriami. W tym wszystkim jednak zupełnie zapominamy o wartościach odżywczych, jakie się w nich kryją. A to właśnie na witaminach i minerałach warto się skupić, jeśli chcemy, aby nasza dieta była jak najlepiej zbilansowana.

Sery z każdego zakątka świata

W sklepach znajdziemy dziś wiele gatunków serów, które różnią się od siebie smakiem, zapachem i teksturą. Dzięki temu każdemu z nas łatwiej wybrać coś w sam raz dla siebie. Istnieje kilka podziałów tych produktów, między innymi ze względu na rodzaj mleka, z jakiego zostały wyprodukowane. Znajdziemy tutaj:

  • sery z mleka krowiego,
  • owczego,
  • koziego,
  • sery mieszane.

Innym popularnym podziałem jest te ze względu na teksturę. Prezentuje się on w taki sposób:

  • sery świeże – głównie sery białe, w tym feta, twaróg i ricotta,
  • miękkie – bryndza,
  • twarde – parmezan, pecorino, grana padano,
  • półtwarde – gouda, cheddar,
  • pleśniowe – brie, camembert, lazur.

Jeśli chcesz poznać smak serów i znaleźć swoje ulubione, wiele z tych produktów jest dostępnych w ofercie sklepu Kaufland i na stronie https://www.kaufland.pl/oferta/swieze-artykuly/sery.html.

Jak podawać sery?

Sery doskonale spisują się jako urozmaicenie znanych i lubianych dań, zarówno tych na ciepło, jak i na zimno. Jest to też szybka i pożywna przystawka sama w sobie. Z serów możemy przygotować między innymi:

  • deskę wytrawnych przekąsek,
  • sos do makaronu lub mięsa,
  • fondue,
  • rozgrzewającą zupę.

Ale sery mogą być także mniej oczywistą częścią dań, w tym również deserów. Intensywny smak, zwłaszcza pleśniowych serów doskonale przełamuje słodycz czekolady i owoców. Możemy je wykorzystać do przygotowania puszystych babeczek, ciasta lub tarty z jesiennymi owocami, słodko-słonych lodów albo deserowej pizzy.

Czas zmienić swoje podejście do serów i nie bać się po nie sięgać. Warto pamiętać, że pod postacią tych smacznych przetworów mlecznych kryje się nie tylko tłuszcz, ale też białko, wapń, cynk oraz witaminy A, B i D, które korzystnie wpływają na nasz organizm i są niezbędne w codziennej diecie.

Sery białe, żółte, pleśniowe – po które warto sięgnąć?
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here