Kuchnia

Jak zrobić idealny, kremowy, doskonały blok czekoladowy?
Kremowy blok czekoladowy to trudna sztuka. Nie może być on bowiem ani zbyt twardy, by nie odstraszyć jedzących, ani zbyt miękki, gdyż nie ma to być klasyczne ciasto. Ten deser to kwintesencja okresu PRL, jednak wtedy wykonywany był z wyrobów czekoladopodobnych. Dziś możemy użyć do niego wysokiej jakości czekolad...
Co jeść żeby schudnąć? Jedz i chudnij jednocześnie!
Jedną z najczęstszych pułapek podczas prób utraty wagi jest podejście "wszystko albo nic", mające na celu zrzucenie kilogramów w pośpiechu. Kiedy zaczynasz realizować nierealistyczny plan diety szybko dochodzisz do wniosku, że takie restrykcje prowadzą do dokuczliwego głodu i ogromnego pożądania zakazanych pokarmów. Co jeść żeby schudnąć? Od czego zacząć? Po kilku...
Domowe sposoby na przeziębienie - sprawdzone metody.
W okresie jesienno-zimowym mało kto ustrzeże się przed przeziębieniem. Aby mu zapobiegać warto już od późnego lata zadbać o odporność: pić napar z czystka i suplementować witaminę D oraz witaminę C. Jeśli mimo to dopadnie nas przeziębienie należy nadal pić czystek (do trzech razy dziennie) oraz zwiększyć dzienne dawki...
Przepis na barszcz czerwony z uszkami na Wigilię.
Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię - jak przygotować? Kościół katolicki już nie wymaga, żebyśmy w Wigilię jedli postne potrawy, jednak wiekowa tradycja sprawia, że większość z nas nie serwuje potraw mięsnych w tym wyjątkowym dniu. Nie inaczej jest z barszczem. Wielu z nas w dzień Wigilii zje jarski barszcz czerwony. To...
Przepis na naleśniki - jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Sprawdzony przepis na naleśniki Naleśniki lubią prawie wszyscy. Ale dla wielu osób zrobienie dobrego ciasta, a potem smażenie wydają się naprawdę trudne. Mnóstwo domowych kucharzy powtarza, że pierwszy naleśnik jest zawsze do wyrzucenia. Niekoniecznie tak musi być. Warto trzymać się kilku zasad i okaże się, że ani pierwszy ani żaden pozostały naleśnik nie zniknie w...

Najnowsze wpisy