Kuchnia

Lody! Kremowe, słodkie i pyszne – podczas gorących, letnich dni to najlepszy sposób na ochłodę. Od kilku sezonów dużą popularnością cieszą się lody naturalne, zwane także rzemieślniczymi i tradycyjnymi. Nie ma w nich ani grama ulepszaczy, konserwantów i innych sztucznych składników. Taki naturalny deser można spróbować w coraz większej...
Arachidowe, pistacjowe, z orzechów laskowych lub z nerkowców. Masło orzechowe to smakołyk, który uwielbia każdy. Zazwyczaj używane jest jako dodatek do owsianek lub kanapek, ale sposobów na wykorzystanie tego produktu jest zdecydowanie więcej! Oto 3 propozycje na różne okazje. Obiadowo – tajski makaron z dodatkiem masła orzechowego Czas przygotowania:...
Przyczyn rosnącego zainteresowania kuchnią japońską należy upatrywać w jej prozdrowotnych właściwościach. Mówi się, że jest ona jedną z najkorzystniejszych dla ogólnej kondycji diet – wszystko za sprawą starannie przygotowywanych, niskokalorycznych potraw na bazie najlepiej wyselekcjonowanych składników. Dlaczego warto zainteresować się kuchnią orientalną? Główne elementy kuchni japońskiej Kuchnia japońska diametralnie...
Coraz więcej osób decyduje się na zakup tak zwanej diety pudełkowej. Zamawiamy ją do domu i do pracy. Od zwykłego jedzenia na zamówienie różni się tym, że jest dostosowana dokładnie do naszych potrzeb i zaleceń zdrowotnych. Dla zapracowanych Najczęściej sięgają po nią osoby, które nie mają czasu na przygotowanie pełnowartościowych posiłków...
Chociaż w wielu rodzinach nadal urodziny oraz inne wydarzenia organizuje się w domach, to jednak coraz częściej jako miejsce spotkań wybierane są restauracje. Zorganizowanie spotkania rodzinnego w lokalu ma wiele zalet, dlatego też dzisiaj taka usługa cieszy się coraz większym powodzeniem zarówno wśród młodszych, jak również wśród starszych osób, którym...
Jak zrobić idealny, kremowy, doskonały blok czekoladowy?
Kremowy blok czekoladowy to trudna sztuka. Nie może być on bowiem ani zbyt twardy, by nie odstraszyć jedzących, ani zbyt miękki, gdyż nie ma to być klasyczne ciasto. Ten deser to kwintesencja okresu PRL, jednak wtedy wykonywany był z wyrobów czekoladopodobnych. Dziś możemy użyć do niego wysokiej jakości czekolad...
Co jeść żeby schudnąć? Jedz i chudnij jednocześnie!
Jedną z najczęstszych pułapek podczas prób utraty wagi jest podejście "wszystko albo nic", mające na celu zrzucenie kilogramów w pośpiechu. Kiedy zaczynasz realizować nierealistyczny plan diety szybko dochodzisz do wniosku, że takie restrykcje prowadzą do dokuczliwego głodu i ogromnego pożądania zakazanych pokarmów. Co jeść żeby schudnąć? Od czego zacząć? Po kilku...
Domowe sposoby na przeziębienie - sprawdzone metody.
W okresie jesienno-zimowym mało kto ustrzeże się przed przeziębieniem. Aby mu zapobiegać warto już od późnego lata zadbać o odporność: pić napar z czystka i suplementować witaminę D oraz witaminę C. Jeśli mimo to dopadnie nas przeziębienie należy nadal pić czystek (do trzech razy dziennie) oraz zwiększyć dzienne dawki...
Przepis na barszcz czerwony z uszkami na Wigilię.
Barszcz czerwony z uszkami na Wigilię - jak przygotować? Kościół katolicki już nie wymaga, żebyśmy w Wigilię jedli postne potrawy, jednak wiekowa tradycja sprawia, że większość z nas nie serwuje potraw mięsnych w tym wyjątkowym dniu. Nie inaczej jest z barszczem. Wielu z nas w dzień Wigilii zje jarski barszcz czerwony. To...
Przepis na naleśniki - jak zrobić idealne ciasto na naleśniki?
Sprawdzony przepis na naleśniki Naleśniki lubią prawie wszyscy. Ale dla wielu osób zrobienie dobrego ciasta, a potem smażenie wydają się naprawdę trudne. Mnóstwo domowych kucharzy powtarza, że pierwszy naleśnik jest zawsze do wyrzucenia. Niekoniecznie tak musi być. Warto trzymać się kilku zasad i okaże się, że ani pierwszy ani żaden pozostały naleśnik nie zniknie w...

Najnowsze wpisy