Arachidowe, pistacjowe, z orzechów laskowych lub z nerkowców. Masło orzechowe to smakołyk, który uwielbia każdy. Zazwyczaj używane jest jako dodatek do owsianek lub kanapek, ale sposobów na wykorzystanie tego produktu jest zdecydowanie więcej! Oto 3 propozycje na różne okazje.
Obiadowo – tajski makaron z dodatkiem masła orzechowego
Czas przygotowania: 35 minut
Składniki:
- 250 g makaronu soba (można go zastąpić klasycznym makaronem ryżowym),
- duża pojedyncza pierś z kurczaka,
- 2 papryki czerwone,
- duża cebula biała,
- garść orzeszków ziemnych,
- 4 łyżki masła orzechowego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- woda,
- olej,
- przyprawy: imbir, ostra papryka, curry, pieprz, sól.
Opis:
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Pokrojonego w kostkę lub małe paseczki kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry, papryką i podsmażyć wraz z pokrojoną w piórka cebulą oraz drobno pokrojonymi paprykami.
- Na osobnej patelni uprażyć orzeszki ziemne.
- Do kurczaka, cebuli i papryki dodać masło orzechowe, odrobinę wody, sos sojowy i orzeszki ziemne.
- Całość energicznie mieszać i doprawić imbirem oraz pozostałymi przyprawami (według uznania).
- Po 10 minutach dodać makaron i wymieszać.
Wskazówka – może przydać się patelnia typu wok.
Na słodko – sernik z masłem orzechowym i mascarpone
Czas przygotowania: 30 minut
Składniki:
- ⅓ kostki masła,
- 2 opakowania ciastek zbożowych,
- 200 g serka mascarpone,
- szklanka masła orzechowego,
- 3 śmietany kremówki 36%,
- 2 łyżki cukru trzcinowego,
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
- 3 łyżki mleka.
Opis:
- Ciastka rozgnieść i wymieszać z masłem. Powstałą masą wyłożyć formę do ciasta (najlepiej tortownicę).
- Ciasto należy wstawić do lodówki na 10 minut.
- W międzyczasie ubijać śmietankę wraz z dodatkiem cukru trzcinowego.
- Stopniowo dodawać serek mascarpone oraz masło orzechowe.
- Serowy puch wyłożyć na ciasto i schować do lodówki.
- Czekoladę roztopić z mlekiem, następnie polać nią wierzch ciasta.
Wskazówka – deser przed podaniem powinien być ok. 2 godziny w lodówce.
Wege – burger z bobu z masłem z nerkowców
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
- 500 g ugotowanego bobu,
- mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- pół szklanki płatków owsianych,
- bułki do burgerów,
- 2 łyżki masła orzechowego,
- sałata,
- pomidor,
- przyprawy: sól, pieprz, papryka chili,
- olej.
Opis:
- Bób ugotować. Po przestudzeniu wyciągnąć z łupinek i rozgnieść za pomocą widelca.
- Do warzywnej masy dodać posiekany czosnek i cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem.
- Uformować małe kotlety i obtoczyć je w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
- W piekarniku podpiec bułki do burgerów.
- W osobnej miseczce wymieszać masło orzechowe z papryką chili (najlepsze będzie masło z nerkowców).
- Burgery przygotowywać według schematu: pierwsza część bułki, sałata, burger z bobu, sos orzechowo-ostry, plaster pomidora, druga część bułki.
Wskazówki – aby ułatwić sobie jedzenie burgerów, warto wbić w ich środek długie wykałaczki do szaszłyków.