3 przepisy na dania z dodatkiem masła orzechowego

Arachidowe, pistacjowe, z orzechów laskowych lub z nerkowców. Masło orzechowe to smakołyk, który uwielbia każdy. Zazwyczaj używane jest jako dodatek do owsianek lub kanapek, ale sposobów na wykorzystanie tego produktu jest zdecydowanie więcej! Oto 3 propozycje na różne okazje.

Obiadowo – tajski makaron z dodatkiem masła orzechowego

Czas przygotowania: 35 minut

Składniki:

  • 250 g makaronu soba (można go zastąpić klasycznym makaronem ryżowym),
  • duża pojedyncza pierś z kurczaka,
  • 2 papryki czerwone,
  • duża cebula biała,
  • garść orzeszków ziemnych,
  • 4 łyżki masła orzechowego,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • woda,
  • olej,
  • przyprawy: imbir, ostra papryka, curry, pieprz, sól.

Opis:

  1. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Pokrojonego w kostkę lub małe paseczki kurczaka przyprawić solą, pieprzem, curry, papryką i podsmażyć wraz z pokrojoną w piórka cebulą oraz drobno pokrojonymi paprykami.
  3. Na osobnej patelni uprażyć orzeszki ziemne.
  4. Do kurczaka, cebuli i papryki dodać masło orzechowe, odrobinę wody, sos sojowy i orzeszki ziemne.
  5. Całość energicznie mieszać i doprawić imbirem oraz pozostałymi przyprawami (według uznania).
  6. Po 10 minutach dodać makaron i wymieszać.

Wskazówka – może przydać się patelnia typu wok.

Na słodko – sernik z masłem orzechowym i mascarpone

Czas przygotowania: 30 minut

Składniki:

  • ⅓ kostki masła,
  • 2 opakowania ciastek zbożowych,
  • 200 g serka mascarpone,
  • szklanka masła orzechowego,
  • 3 śmietany kremówki 36%,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 3 łyżki mleka.

Opis:

  1. Ciastka rozgnieść i wymieszać z masłem. Powstałą masą wyłożyć formę do ciasta (najlepiej tortownicę).
  2. Ciasto należy wstawić do lodówki na 10 minut.
  3. W międzyczasie ubijać śmietankę wraz z dodatkiem cukru trzcinowego.
  4. Stopniowo dodawać serek mascarpone oraz masło orzechowe.
  5. Serowy puch wyłożyć na ciasto i schować do lodówki.
  6. Czekoladę roztopić z mlekiem, następnie polać nią wierzch ciasta.

Wskazówka – deser przed podaniem powinien być ok. 2 godziny w lodówce.

Wege – burger z bobu z masłem z nerkowców

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 500 g ugotowanego bobu,
  • mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół szklanki płatków owsianych,
  • bułki do burgerów,
  • 2 łyżki masła orzechowego,
  • sałata,
  • pomidor,
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka chili,
  • olej.

Opis:

  1. Bób ugotować. Po przestudzeniu wyciągnąć z łupinek i rozgnieść za pomocą widelca.
  2. Do warzywnej masy dodać posiekany czosnek i cebulę. Całość przyprawić solą i pieprzem.
  3. Uformować małe kotlety i obtoczyć je w płatkach owsianych. Smażyć na rozgrzanej patelni z olejem.
  4. W piekarniku podpiec bułki do burgerów.
  5. W osobnej miseczce wymieszać masło orzechowe z papryką chili (najlepsze będzie masło z nerkowców).
  6. Burgery przygotowywać według schematu: pierwsza część bułki, sałata, burger z bobu, sos orzechowo-ostry, plaster pomidora, druga część bułki.

Wskazówki – aby ułatwić sobie jedzenie burgerów, warto wbić w ich środek długie wykałaczki do szaszłyków.

Poprzedni artykułCzy kuchnia japońska jest zdrowa?
Następny artykułLody tradycyjne – jak samodzielnie zrobić pyszny deser?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj